Een patiënt in Korea heeft ’s werelds eerste 3D geprinte luchtpijp mogen ontvangen, een mijlpaal op het gebied van orgaantransplantatie.
De vrouwelijke patiënt, in haar vijftiger jaren, onderging de procedure in het Seoul St Mary’s Hospital na het verlies van een deel van haar luchtpijp door een operatie aan schildklierkanker. De chirurgen maakte gebruik van een combinatie van stamcellen, kraakbeen en bio-inkt om een op maat gemaakte luchtpijp te creëren.
Stamcellen en kraakbeencellen, afkomstig van derden, werden geïncorporeerd in de 3D geprinte luchtpijp, samen met polycaprolacton (PCL) voor structurele ondersteuning. Opmerkelijk is dat de patiënt na de transplantatie geen immunosuppressiva nodig had. De luchtpijp werd binnen twee weken ontworpen en geproduceerd op basis van de CT- en MRI-gegevens van de patiënt.
Deze prestatie is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de Katholieke Universiteit van Korea, de Gachon Universiteit en het bio-medisch ingenieursbedrijf T&R Biofab. Hoewel het PCL-component een beperkte levensduur van vijf jaar heeft, zijn onderzoekers optimistisch dat gedurende deze periode het kunstorgaan de regeneratie van de luchtpijp van de patiënt zal stimuleren.
Deze technologie biedt hoop voor patiënten met schildklierkanker, aangeboren afwijkingen of trauma’s aan de luchtpijp, en biedt een veiligere en effectievere behandeloptie in vergelijking met bestaande methoden. Het succes van deze baanbrekende procedure opent nieuwe mogelijkheden in orgaantransplantatie en toont het potentieel van 3D printing om het tekort aan donororganen op te lossen.
Hoewel er uitdagingen blijven, zoals het uitbreiden van de productiecapaciteiten en regelgevende goedkeuringen, vertegenwoordigt deze vooruitgang een grote stap naar het veranderen van medische behandelingsparadigma’s.
Bron: sciencefocus.com