BMW maakt gebruik van 3D geprinte bionische grijpers om de efficiëntie en flexibiliteit van de productie te verhogen. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan 400.000 componenten geproduceerd met behulp van 3D printing, zowel voor voertuigen als productiegereedschappen. In 2023 alleen al produceerde BMW’s Additive Manufacturing Campus in Oberschleißheim meer dan 300.000 3D geprinte onderdelen.
Om de fabricage van ondermeer CFRP-daken te verbeteren, heeft BMW nieuwe robotgrijpers ontwikkelt. Deze grijpers worden in slechts 22 uur geprint en zijn 20% lichter dan traditionele versies. Deze gewichtsreductie zorgt voor snellere productiecycli, minder slijtage aan robots en lagere onderhoudskosten.
BMW gebruikt zowel selectief lasersinteren (SLS) als grootschalig printen (LSP) om deze grijpers te produceren. SLS wordt gebruikt om vacuüm- en naaldgrijpers te vormen, terwijl LSP de grotere structuren creëert. Deze methode maakt ook het gebruik van gerecycleerde materialen mogelijk, waardoor de CO2-uitstoot met meer dan 60% wordt verminderd vergeleken met conventionele methoden.
De integratie van 3D printing door BMW wordt ondersteund door geavanceerde softwaretools zoals Synera, die het ontwerp van bionische structuren optimaliseren en het het eindproduct zo licht mogelijk maken.
Bron: k-zeitung.de