Schoenenmerk Vivobarefoot heeft in samenwerking met Balena een prototype onthuld tijdens de Biofabricate conferentie – een 3D geprinte composteerbare sneaker. De schoen, gemaakt van Balena’s composteerbare thermoplast, volgt het innovatieve “scan-naar-print-naar-aarde” concept.
Dit volledig geautomatiseerde proces stelt gebruikers in staat om hun voeten te scannen via een smartphone-app, wat vervolgens leidt tot een 3D print van de schoenen. Het ontwerp verandert de traditionele manier van ontwerpen, produceren en weggooien van schoeisel.
“Terwijl het huidige systeem misschien geschikt was voor het begin van de industrialisatie, is het zeker niet geschikt voor de toekomst,” zei Vivobarefoot medeoprichter Asher Clark.
“In tegenstelling tot dat, is ons doel om een toonaangevende oplossing te creëren – een die op aanvraag is, in plaats van uit voorraad. We willen dat het snel, digitaal, eenvoudig en uiteindelijk een additief proces is,” vervolgde hij. “We willen een systeem bouwen dat producten maakt wanneer je ze nodig hebt, met alleen de materialen die je nodig hebt, wanneer je ze nodig hebt, in tegenstelling tot een industrieel systeem dat enorme bergen voorraad maakt met subtractieve processen.”
De prototypes, gemaakt van Balena’s BioCirflex, voldoen aan internationale normen voor biologische afbraak. Ondanks dat ze composteerbaar zijn, zijn ze bedoeld voor industriële compostering in plaats van thuiscompostering, wat de noodzaak van een infrastructuur die circulariteit ondersteunt benadrukt.
Balena’s oprichter, David Roubach, benadrukte het belang van samenwerking met andere merken om uitgebreide circulaire processen te ontwikkelen. De sneakers sluiten aan bij het bredere doel van Vivobarefoot om de schoenenindustrie te revolutioneren door het minimaliseren van materiaalgebruik en het bevorderen van de gezondheid van de voet.
Clark betoogde dat conventionele schoenproductieprocessen, met hun offshore industriële toeleveringsketens, aanzienlijk bijdragen aan milieuvervuiling. Door afval te verminderen door middel van 3D printing, streeft het merk ernaar de negatieve impact op zowel voeten als de planeet te beperken.
Bron: dezeen.com