3D Printen Met Siliconen


Siliconen is een relatief nieuw materiaal binnen de 3D print industrie. Dit is echter niet vanwege een gebrek aan vraag. De mechanische eigenschappen van siliconen zijn ideaal zijn voor talloze toepassingen. De technologie om succesvol met siliconen te kunnen 3D printen heeft enige tijd nodig gehad om zich te ontwikkelen. Dit komt omdat siliconen een zeer hoge viscositeit heeft, waardoor het moeilijk is om dit materiaal op een precieze manier te extruderen. Siliconen is een elastomeer en in tegenstelling tot thermoplastics kan het niet terugkeren naar een vloeibare toestand nadat het is gestold.

Een elastomeer is een polymeer met visco-elasticiteit (viscositeit en elasticiteit); het is de technische naam voor rubber. Het eerste rubber werd ontgonnen uit het sap van hevea-bomen in het Amazone-regenwoud, die tegenwoordig beter bekend staan als rubberbomen. Rubber heeft veel voordelen, met name het feit dat het kan worden uitgerekt en bij het loslaten naar zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Omdat siliconen een synthetisch rubber is, heeft het dezelfde eigenschap. Het heeft echter ook verschillende andere aantrekkelijke kenmerken.

Eigenschappen en toepassingen van siliconen

 • Uitstekende thermische stabiliteit, tot 200 ° C en zo laag als -80 ° C, met bepaalde formuleringen die hoger en lager kunnen gaan
 • Stoot water af en is bestand tegen stoom
 • Ideale compressieset voor het vormen van strakke afdichtingen
 • UV bestendig
 • Elektrische isolator, zelfs onder water
 • Scheurbestendig
 • Transparant, ideaal voor optica
 • Kan worden gesteriliseerd
 • Vlamvertragend
 • Voedsel veilig
 • Biocompatible

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat siliconen toegepast worden in een breed scala van industrieën, zoals productie, energie, voedselproductie en handling, automotive, ruimtevaart, consumptiegoederen, gezondheidszorg, elektronica en landbouw. Alles, van pakkingen en buizen tot toetsenborden en schakelaars, is gemaakt van siliconen-rubbers. De geluiddempende apparaten in auto's en de zwarte dozen in vliegtuigen zijn ook gemaakt van dit materiaal. Dat flexibele bakgerei met antiaanbaklaag in je keuken kan in de oven, vriezer en vaatwasser worden geplaatst omdat het van siliconen is gemaakt. En je snorkel houdt water uit je neus dankzij siliconen. Met al deze toepassingen is het geen wonder dat ingenieurs graag ermee wilden kunnen 3D printen. 

Siliconen 3D Print Technologieën

ACEO

Het bedrijf dat 3D printen met siliconen introduceerde was Wacker Chemie. Hun DOD-technologie (drop-on-demand) wordt aangeboden onder het handelsmerk ACEO. De ACEO Imagine Series K LSR (vloeibaar siliconenrubber) 3D printer is voorzien van een dispenser die snel kleine druppels siliconen kan afzetten en in precieze patronen kan knippen zonder het object aan te raken. Een UV-licht hardt elke laag uit om deze te laten stollen voordat de volgende laag wordt afgezet. ACEO-siliconen bevatten geen acrylaten of urethanen, dus het zijn echte elastomeren. En het printen van meerdere materialen is mogelijk omdat hun K2 3D-printers met meerdere siliconen tegelijk kunnen werken. Dragermaterialen zijn oplosbaar in water en delen worden afgerond met een vacuüm-na-hardingbehandeling bij 200 ° C gedurende vier uur.

3d geprinte siliconen

Foto credit: WACKER.

SpectroPlast

SpectroPlast is een spin-off vanuit het ETH Zürich en maakt gebruik van een SLA techniek om siliconen 3D te printen. Ook de materialen van SpectroPlast zijn echte elastomeren. Een praktijk voorbeeld zijn zachte grijpers voor robotica. Dit maakt ze duurzamer en flexibeler.

De wereld van 3D-geprinte siliconen groeit net als metaal 3D printen zeer snel. Benieuwd hoe 3D printen met siliconen uw bedrijf ten goede kan komen? U kunt nu contact met ons opnemen voor een bedrijfsscan of productscan. We kunnen samen met u precies uitzoeken op welk gebied uw bedrijf baat heeft bij het implementeren van 3D printen.

Henkel LOCTITE

Het lijmstoffen bedrijf LOCTITE (Henkel) heeft ook een vorm van 3D printen met siliconen ontwikkeld. De door hen ontwikkelde technologie is gebaseerd op 3D printen met hars via een DLP 3d print techniek.

3d geprinte siliconen dlp technologie

Foto credit: Henkel LOCTITE

Contact