Onderzoekers van de TU Delft hebben een techniek ontwikkeld die de natuurlijke verbinding tussen bot en pees nabootst. Met deze methode kunnen harde en zachte materialen aan elkaar verbonden worden, wat een goede feature is voor het printen van bijvoorbeeld elektronica. Door het bestuderen van menselijke bot-peesgewrichten heeft het team van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Materiaalkunde (3mE) deze techniek weten te optimaliseren.
Een nieuw aspect van deze techniek is de mogelijkheid om complete producten in één print-sessie te produceren, waardoor er geen lijm of mechanische verbindingen nodig zijn. Dit opent mogelijkheden voor het combineren van diverse materialen, waardoor het toepassingsgebied wordt uitgebreid met medische apparaten, zachte robotica en flexibele elektronica.
“Wat we proberen te doen is de extra stappen die daarbij betrokken zijn wegnemen en alles in één keer doen”, zegt universitair docent Zjenja Doubrovski.
“Dat maakt het voor ons mogelijk om nog meer exotische materialen met elkaar te combineren, bijvoorbeeld materialen die meer demping bieden versus materialen die sterker zijn.”
Dit onderzoek baant nieuwe wegen voor multi-materiaal 3D printing, vooral bij het creëren van veerkrachtiger aansluitingen tussen harde en zachte materialen. De methodologie zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de medische, robot- en elektronische industrie door meer geïntegreerde en betrouwbare materiaalcombinaties aan te bieden. Verder onderzoek naar het integreren van levende cellen in deze aansluitingen zou een revolutie teweeg kunnen brengen in de regeneratieve geneeskunde, wat nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medische implantaten en weefselmanipulatie mogelijk zou kunnen maken.
Bron: innovationorigins.com