Architect Michael Hansmeyer heeft de Tour Blanche, een 3D geprinte betonconstructie van 29 meter hoog ontworpen. Het ontwerp omvat een barok-geïnspireerde trap en meerdere kolommen en zal worden gebouwd in Mulegns, Zwitserland. Dit project toont de esthetische mogelijkheden van 3D printing in de constructie industrie.
Het doel van het project is om het dorp nieuw leven in te blazen. Dit zal gebeuren door het aantrekken van toeristen en culturele evenementen. De toren zal beschikken over tentoonstellingsruimtes en een podium voor 45 personen. Het zal ondermeer worden gebruikt voor concerten en toneelstukken.
Het ontwerp van de toren bevat ingewikkelde kolomdetails wat zorgt voor een spel van schaduwen en licht. Het bouwproces maakt gebruik van geavanceerde gerobotiseerde betonextrusie en draagt bij aan een verschuiving naar een duurzame en efficiënte bouwsector.
Deze bouwmethode maakt modulaire constructie op locatie mogelijk, waardoor de transportkosten en de impact op het milieu worden verminderd. Bovendien maakt het ontwerp van de toren demontage en verplaatsing mogelijk. Dit benadrukt het aanpassingsvermogen van 3D geprinte gebouwen.
De gevel van de toren omvat 104 kolommen. Deze maken de structuur visueel aantrekkelijk en structureel gezond. Elke kolom heeft twee verschillende decoraties. Eén daarvan is een horizontaal kenmerk van het drukproces. De andere is een spiraalvormig patroon waardoor de toren groter lijkt.
De Tour Blanche is een voorbeeld van het potentieel van computerondersteund ontwerp en digitale productie. Deze kunnen de constructie transformeren op het gebied van duurzaamheid, veelzijdigheid en ontwerpcomplexiteit.
Bron: designer-daily.com