Daimler en Oregon Manufacturing Innovation Center (OMIC) werken samen om Directed Energy Deposition (DED) in te zetten voor de productie van grote metalen matrijzen. Deze manier van produceren, ook wel WAAM (wire arc additive manufacturing) genoemd, is gekozen om het productieproces van deze matrijzen te versnellen. Met een machine van Gefertec produceerde OMIC in drie dagen een grote matrijs, inclusief interne koelkanalen. Normaal gesproken duurt dit proces enkele weken.
Voor het spuitgietproces wordt vaak gebruik gemaakt van LPBF 3D printing voor kleinere matrijsinzetstukken. Daimler, een vrachtwagenfabrikant, wilde 3D printing gebruiken voor de volledige matrijzen om de productie te versnellen. Het DED-proces verkort de doorlooptijden en maakt het ook mogelijk niet-lineaire koelkanalen te produceren.
De Gefertec WAAM-machine van OMIC was de sleutel tot dit proces. De mal werd in twee dagen geprint, en slechts één dag was nodig voor de nabewerking.
OMIC, grotendeels gefinancierd door Oregon, bevordert publiek-private partnerschappen op het gebied van machinale bewerking en 3D printing. Onlangs opende het het “Additive Innovation Center”, dat verschillende vormen van 3D printing huisvest, waaronder DED, LPBF en binder jetting.
De samenwerking van OMIC met Daimler laat zien hoe 3D printing steeds belangrijker wordt bij het maken van matrijzen, waardoor de efficiëntie en innovatie toenemen. Het potentieel van WAAM voor multi-materiaal printen en alternatieve koeltechnieken zouden de matrijs productieprocessen verder kunnen verbeteren. Dit zou kunnen resulteren in hybride gereedschappen met gevarieerde materiaaleigenschappen en innovatieve koeloplossingen zonder traditionele kanalen.
Bron: ptonline.com