Oerlikon AM en Airbus gebruiken 3D printing voor de serieproductie van complexe antenneclusters. Deze zullen worden gebruikt in toekomstige communicatiesatellieten. Het contract ter waarde van € 3,8 miljoen voor deze satellietcomponenten betekent een mijlpaal in de tienjarige samenwerking van de bedrijven.
De twee bedrijven werken al meer dan tien jaar samen aan geprinte metalen onderdelen voor de ruimtevaart. Verschillende van deze componenten bevinden zich al in een baan om de aarde. De aluminium antenneclusters, geproduceerd met behulp van LPBF-technologie, hebben een afmeting van ongeveer 400 x 400 x 400 mm. Ze zullen deel uitmaken van de volgende generatie communicatiesatellieten.
3D printing brengt aanzienlijke voordelen met zich mee voor ruimtevaarttoepassingen, waaronder gewichtsvermindering en kortere doorlooptijden. In het geval van antenneclusters kan de productietijd worden teruggebracht van zes maanden tot slechts enkele weken in vergelijking met traditionele methoden. De samenwerking tussen Airbus en Oerlikon heeft het mogelijk gemaakt nauwkeurige en hoogwaardige componenten te produceren die voldoen aan de strenge eisen van Airbus en de normen van de European Space Agency (ESA) voor satellieten.
Naast 3D printen heeft Oerlikon AM ook een cruciale rol gespeeld in de nabewerking en optimalisatie van de oppervlakteafwerking. Oerlikon AM biedt een scala aan diensten, zoals precisie-CNC-frezen, kwaliteitsborging, assemblage en logistiek op maat. Het bedrijf is een geregistreerde en gekwalificeerde leverancier van Airbus en ondergaat jaarlijkse audits om de kwaliteit te garanderen.
Deze mijlpaal toont het belang aan van technische samenwerking tussen partners in het ontwerp- en fabricageproces. De integratie van geavanceerde technologieën zoals 3D printing brengt niet alleen een revolutie teweeg in de productie van satellietcomponenten, maar draagt ook bij aan de algemene verbetering van ruimtevaartsystemen.
Oerlikon zal hun antennecluster presenteren op de Paris Air Show, een gelegenheid om de ontwikkelaars te ontmoeten en meer te weten te komen over de samenwerking.