Het NIWA (National Institute of Water and Atmospheric Research) in Nieuw-Zeeland gebruikt 3D printing om bedreigde vissoorten te helpen behouden. Het gebrek aan lokaal beschikbare gespecialiseerde apparatuur bracht NIWA ertoe een “Photarium” te creëren, een uniek hulpmiddel geproduceerd door middel van 3D printing. Een “Photarium” is een klein, plastic doosje met een doorzichtige zijde en een ingebouwde liniaal. Met dit hulpmiddel kunnen wetenschappers kleine vissen, zoals prikken, bestuderen zonder ze uit hun natuurlijke habitat te verwijderen.
In het recente verleden werden “Photariums” alleen in de VS gemaakt en niet naar Nieuw-Zeeland verscheept. Dit bracht NIWA-zoetwaterecoloog Peter Williams ertoe een op maat gemaakte versie te ontwerpen dat geschikt was voor de inheemse vissoorten van Nieuw-Zeeland. Het ontwerp is voorzien van een luikje dat voorkomt dat klimmende vissen ontsnappen, de watercirculatie verbetert en tevens handig om goede foto’s te maken.
De geprinte versie is een belangrijke vooruitgang in het onderzoek naar bedreigde vissoorten. NIWA heeft meer dan 70 bestellingen ontvangen van regionale instanties, inheemse rūnanga, het Department of Conservation (DOC) en landelijke onderwijsgroepen. Deze applicatie laat zien hoe 3D printing kan worden gebruikt om aangepaste hulpmiddelen voor milieubehoud te creëren, vooral in gebieden met beperkte toegang tot gespecialiseerde apparatuur.
Naarmate 3D printing steeds meer beschikbaar wordt voor natuurbeschermers, zou dit kunnen leiden tot meer lokaal geschikte oplossingen voor het behoud van wilde dieren en milieustudies over de hele wereld.
Bron: niwa.co.nz