Turbofan wieldoppen zijn kenmerkend voor de beste straat raceauto’s uit de jaren zeventig en tachtig. De aanschaf kan duur zijn, wat heeft geleid tot creatieve doe-het-zelf oplossingen.
Het driftteam van Vonka Racing heeft een oplossing bedacht en gebruikt 3D printers om turbofan wieldoppen te vervaardigen. De 3D printer die ze gebruiken beschikt over voldoende bouwvolume om in één keer een turbofan wieldop te produceren. Het team heeft inmiddels verschillende prototypes ontwikkeld, waarbij diverse materialen en configuraties zijn getest.
De covers worden aan de naaf bevestigd via 3D geprinte bevestigingen en een grote moer met omgekeerde schroefdraad. Hoewel de eerste ontwerpen prima geslaagd waren, was er ook ruimte voor verbetering. De onderdelen waren te flexibel en niet stevig genoeg. Het is van cruciaal belang om deze componenten in evenwicht te brengen om zo trillingen te verminderen. Er heerst twijfel m.b.t. de prestaties van de turbofans bij hogere snelheden en in natte omstandigheden.
Indien goed ontworpen, kunnen de geprinte turbofans een toekomst hebben en mogelijk minder wegen dan conventionele aluminium versies. Het fundamentele doel van een turbofanwiel is het koelen van oververhitte remmen. Kunststoffen die een hoge temperatuur kunnen verdragen, zijn dan essentieel, maar voor cosmetische toepassingen volstaan de meeste printbare plastics.
Als het experiment van het Vonka Racing-team verder wordt uitgewerkt, kunnen 3D geprinte turbofans in de niet al te verre toekomst een gewild accessoire worden.
Bron: thedrive.com