Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow hebben een doorbraak geboekt op het gebied van temperatuursensoren met de ontwikkeling van innovatieve “slimme” sensoren. Deze doorbraak omvat een zacht, flexibel materiaal bestaande uit koolstofvezels en siliconenrubber, waardoor conventionele batterijen en een ingebouwde processor overbodig zijn.
De sensor, die werkt op elektromagnetische golven, absorbeert en reflecteert radio signalen en biedt zo een ongekende reikwijdte voor temperatuurmetingen. In tegenstelling tot traditionele thermistors, die een beperkt bereik hebben, kan deze nieuwe sensor temperaturen meten tussen de 30°C en 200°C.
Onder leiding van Dr. Mahmoud Wagih heeft het team een composiet materiaal ontworpen bestaande uit siliconen en koolstofvezels, waardoor het gemakkelijk verschillende vormen kan aannemen. Gepubliceerd in Nature Communications, beschrijft het onderzoek het gebruik van een 3D printer om het flexibele materiaal te vormen en te integreren in componenten zoals antennes, RFID-labels en resonatoren.
Deze vooruitgang breidt niet alleen het bereik van temperatuursensoren uit, maar belooft ook kosten te verlagen en duurzaamheid te verhogen in draadloze sensortechnologie. Door minder apparaten nodig te hebben om hetzelfde temperatuurbereik te dekken, toont de nieuwe zachte, flexibele temperatuursensor potentieel voor economische en ecologische voordelen.
In samenwerking met onderzoekers van de Universiteiten van Southampton en Loughborough, evenals PragmatIC Semiconductor Ltd in Cambridge, ontving het project steun van de UK Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), de Royal Society, en de Royal Academy of Engineering, samen met het Office of the Chief Science Adviser for National Security.
Je kunt het volledige onderzoek, genaamd “Wide-range soft anisotropic thermistor with a direct wireless radio frequency interface” via deze link lezen.