Onderzoekers van het Exertion Games Lab van verschillende universitaire laboratoria hebben het “Dancing Delicacies” project gelanceerd. Hiermee kunnen maaltijden omgezet worden in interactieve ervaringen.
Door middel van een 3D geprint bord en elektroden worden druppels voedsel van elektrische spanning voorzien. Deze unieke technologie maakt het mogelijk dat gasten kunnen zien hoe druppeltjes saus de basilicumblaadjes in specifieke patronen over het bord bewegen. Ook kan men deze druppels mixen en zo zelf smaakcombinaties samenstellen.
Historisch gezien is het snijvlak van voedsel en technologie niet nieuw. Culinaire experts onderzoeken al jaren innovatieve technieken, zoals moleculaire gastronomie en moleculaire mixologie, om gastronomische ervaringen naar een hoger niveau te tillen. Het dessert “Flor de Caco” zet bijvoorbeeld uit als een bloem bij contact met warme chocoladesaus. Op dezelfde manier ondergaat de “Disco Sour” cocktail een kleurverandering wanneer deze wordt gemengd met citrusvruchten, als gevolg van de pH-gevoelige thee.
Het Media Matters Lab van MIT ontwikkelde in 2014 een vork die veranderde op basis van de eetsnelheid van de gast, en een vork die het watergehalte in voedsel aangaf door middel van LED-kleurveranderingen.
Op het gebied van eetbare vervormingen heeft het CMU Morphing Matter Lab een opmerkelijke bijdrage geleverd. Zo hebben ze platte pasta ontwikkeld die bij het koken veranderd in 3D en 2D-vliesjes die evolueren naar 3D-structuren wanneer ze water absorberen.
Je kunt het Dancing Delicacies-project aan het werk zien in de onderstaande video.
“Koken en eten is meer dan simpelweg een gerecht produceren en vervolgens de energie-inname vergemakkelijken”, zegt Floyd Mueller, onderzoeker van de Universiteit van Monash.
Het combineren van voedsel met technologie heeft veel potentie. Met het “Dancing Delicacies” project, staat de culinaire wereld aan de vooravond van een tijdperk waarin dineren de traditionele grenzen overstijgt en evolueert naar multisensorische, interactieve kunst.
Bron: arstechnica.com