Aarrav Anil, een 17-jarige uit Bengaluru, India, heeft een slimme lepel voor Parkinsonpatiënten ontwikkeld. Het idee voor zijn uitvinding is ontstaan toen hij zijn oom Arjun, die de ziekte van Parkinson heeft, zag worstelen tijdens de maaltijden.
Aarrav gebruikte microcontrollers, sensoren, motoren en 3D printing bij het maken van de lepel. Het op batterijen werkende apparaat heeft sensoren die trillingen detecteren om de lepel stabiel te houden.
Het prototype wordt momenteel getest bij het RV College of Physiotherapy. Feedback uit deze proeven leidde reeds tot verbeteringen in het ontwerp. De verbeteringen omvatten onder meer waterdichtheid, waardoor de lepel afgewassen kan worden zonder dat het de elektronica aantast, en de lepel is dieper gemaakt om meer voedsel vast te houden.
De slimme lepel heeft de eerste prijs gewonnen bij de “World Robot Olympiad” in Duitsland. Deze erkenning heeft de verdere ontwikkeling van de slimme lepel gestimuleerd. Hoewel er vergelijkbare producten bestaan, zijn ze vaak duur, vooral voor Indiaase begrippen. Aarrav is van plan zijn slimme lepel op de markt te brengen voor ongeveer $80 USD.
Er zijn plannen voor de productie van een kleine batch gericht op ziekenhuizen zodra de tests en validaties volgend jaar zijn afgerond. Deze uitvinding zou de levenskwaliteit van ruim zeven miljoen Parkinsonpatiënten in India kunnen verbeteren. Het doel van Aarrav is om deze personen te helpen hun waardigheid tijdens de maaltijden te behouden.
Bron: theguardian.com