arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

3D Printer Materialen


Er zijn een hoop verschillende 3D printing materialen beschikbaar. Daarom is het handig om te weten waar je welk materiaal het beste voor kan gebruiken en waar je op moet letten bij het 3D printen. Wilt u uw eigen 3D model laten uitprinten door ons? Kijk dan even op onze 3D Print Service pagina. 

Wat is ABS? 

ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen) is een op aardolie gebaseerde polymeer. ABS is zeer resistent tegen hoge temperaturen waardoor dit materiaal zich uitstekend leent voor eindproduct waardige onderdelen. ABS is een relatief goedkoop materiaal waardoor het gebruik hiervan kosten-efficiënte prototyping mogelijk maakt. 

Eigenschappen

ABS is beschikbaar in een groot aantal kleuren. Hierdoor is het materiaal erg populair onder 'makers'. Zelfs de met kleurloze ABS geprinte objecten kunnen gemakkelijk geverfd worden in iedere kleur. Het materiaal is mechanisch sterk waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over de levensduur van jouw 3D geprinte model. Bij het gebruik van ABS wordt aangeraden een print temperatuur van tussen de 220°C en 250°C aan te houden. Om 'bending' (verbuiging) en 'warping' (kromtrekking) te voorkomen, raden wij aan om op een verwarmd bed (van 50°C tot 100°C) te printen om zo te zorgen voor geleidelijke afkoeling. ABS krijgt een glimmende en glanzende uitstraling wanneer bewerkt met aceton damp. Dit omdat aceton damp de buitenlaag van het geprinte object smelt waardoor het object een gladde en glimmende uitstraling krijgt.

Het grootste nadeel van ABS is dat het een niet-biologisch afbreekbaar en giftig materiaal is dat bij hoge temperaturen giftige dampen en een nare geur vrijgeeft. \

Technische specificaties

Smelttemperatuur: 200°C
Dichtheid: 1.05 g/m3 
Glasovergangstemperatuur: ~ 100°C
Zelfontbrandingstemperatuur: ~ 395°С
Wanddikte: 1mm-2.5mm

ABS opslag / bewaren

Omdat ABS en PLA water uit de lucht aantrekken, is het aanbevolen om deze materialen in luchtdichte, vacuum verpakking te bewaren. Water dat is geabsorbeerd uit de lucht zorgt voor een afbraak van het materiaal wat vervolgens de print resultaten negatief beïnvloed.

Klik hier voor tips, trucs en meer informatie voor het 3D printen met ABS filament. 

Wat is PLA? 

PLA (Poly-Lactic Acid volledig) is een thermoplast die wordt geëxtrudeerd uit het zetmeel van planten, zoals maïs, cassave, suikerriet, graan of suikerbiet. Doordat het wordt verkregen uit biologische bronnen kan deze soort thermoplast onder de juiste omstandigheden ook biologisch worden afgebroken (zoals een actieve composthoop, met voldoende aanwezigheid van zuurstof). Daardoor heeft dit materiaal een veel kleinere milieubelasting dan thermoplasten uit fossiele brandstoffen.

Met een bescheiden prijs in de markt, verschillende wenselijke eigenschappen en technische specificaties is dit het perfecte 3D printer filament voor hobbyisten. 

Eigenschappen

PLA's algemene print temperatuur ligt tussen de 180°C en 220°C. Het is een enigszins flexibel materiaal, maar genereert een gladdere buitenste laag van het geprinte object. PLA is niet giftig omdat het van maiszetmeel is gemaakt. Tijdens het printen komt er een aangename zoete geur vrij. Dit materiaal is voornamelijk geschikt om kleine objecten mee te 3D printen. Echter is het nabewerkingsproces van PLA objecten vele malen moeilijker dan dat van ABS objecten. 

Technische specificaties

Smelttemperatuur: 155°C
Dichtheid: 1.24 g/m3 
Glasovergangstemperatuur: ~ 50°C
Zelfontbrandingstemperatuur: - 
Wanddikte: 1mm-2mm

PLA is verkrijgbaar in allerlei speciale mengsels. Zo is het materiaal bijvoorbeeld verkrijgbaar als hout-achtig, bamboe-achtig (mix van standaard plastic met vezels), koper, brons (poeder mix), en glow-in-the-dark effect (fosforescerend pigment). 

PLA opslag / bewaren

Omdat ABS en PLA water uit de lucht aantrekken, is het aanbevolen om deze materialen in luchtdichte, vacuum verpakking te bewaren. Water dat is geabsorbeerd uit de lucht zorgt voor een afbraak van het materiaal wat vervolgens de print resultaten negatief beïnvloed.

Klik hier voor meer informatie, tips en trucs voor het 3D printen met PLA filament. 

Wat is Nylon (Polyamide)?

Nylon is een sterke en duurzame synthetische polymeer met een doorzichtige zijdeachtige afwerking, ook wel wit plastic genoemd. Nylon wordt voor een redelijke prijs verkocht waardoor dit een veelvoorkomend materiaal is bij de productie van huishoudelijke artikelen. 

Eigenschappen

Nylon is een flexibel materiaal met een natuurlijk witte kleur. Echter kan dit materiaal gemakkelijk gekleurd worden in iedere andere kleur wanneer op zuur gebaseerde kleurstoffen gebruikt worden. Met nylon kan erg goed beweegbare onderdelen geprint worden, wat dit een ideaal materiaal voor hobbyisten maakt. Hoewel 3D geprinte nylon objecten een ietwat ruw oppervlak hebben, kan dit gladgestreken worden. Wij raden echter af om nylon te gebruiken voor het printen van kleine elementen omdat het glad maken de elementen kan beschadigen. Taulman 618, Taulman 645 en Bridge Nylon zijn de populairste nylon filamenten om te gebruiken voor 3D printen. De Taulman nylons staan er bekend om hoge tussenlaagse hechting te hebben, dit garandeert vervolgens duurzaamheid en weerstand bij 3D geprinte objecten. 

Technische specificaties

Smelttemperatuur: 214°C-218°C
Dichtheid: 1.05 g/m3 
Glasovergangstemperatuur: ~49.4°C-68.2°C
Zelfontbrandingstemperatuur: 343°C
Wanddikte: 1mm

Nylon opslag / bewaren

Net zoals bij PLA en ABS absorbeert nylon vocht uit de lucht. Dit heeft direct invloed op de kwaliteit van de print. Daarbij is het vocht wat in het nylon is getrokken verantwoordelijk voor de dampen die vrijkomen tijdens het 3D printen. Om dit te voorkomen wordt het aangeraden om de nylon filamenten in luchtdichte verpakking te bewaren.  

Wat is PET, PETG en PETT?

PET

PolyEthyleenTerephtalaat (PET) is in originele staat een kleurloos en kristalhelder materiaal. Het is echter ook beschikbaar in vele verschillende kleuren. Dit is een behoorlijk stijf materiaal en licht van gewicht. PET is zeer sterk en schokbestendig. Over het algemeen is het met PET net zo gemakkelijk 3D printen als met PLA. Het materiaal is recyclebaar en laat geen dampen of geuren vrij bij hoge temperaturen.

De gemiddelde 3D print temperatuur van PET varieert van 212°C tot 210°C. Dit materiaal is zeer duurzaam en zorgt dat uw geprinte objecten lang meegaan. 

PETG 

PETG is een combinatie van PolyEthyleenTerephtalaat (PET) met varierende concentraties van glycol (waar de G van PETG voor staat). Fabrikanten passen hun PETG formule aan door de ratio van glycol tot PET te veranderen evenals het toevoegen van andere additieven zoals pigment of UV absorberende stoffen. Dit betekent dat de eigenschappen van PETG kunnen verschillen van fabrikant tot fabrikant. Daarom is het belangrijk de merknaam van uw PETG aan te geven bij het troubleshooten van problemen met 3D print prestaties. Ieder merk heeft zijn eigen unieke eigenschappen. 

Aangeraden 3D print temperatuur voor dit materiaal ligt rond 240°C. Ook is het verstandig om op een heated bed van tussen de 60°C en 80°C te printen. 

PETT

Polyethyleen-co-trimethyleentereftalaat ofwel PETT is een PET copolymeer. Een zeer bekend voorbeeld hiervan is de Taulman T-Glase. Dit materiaal wordt tegen een hogere temperatuur geprint en levert buitengewoon sterke 3D prints.

Aangeraden 3D print temperatuur voor dit materiaal ligt tussen de 212°C tot 224°C. Ook wordt een heated bed temperatuur van tussen de 80°C en 100°C aangeraden om kromtrekking en verbuiging te voorkomen.  

Wat is PVA en HIPS?

Polyvinyl Acetate (PVA) en High Impact Polystyreen (HIPS) zijn twee 3D printing materialen die vooral gebruikt worden om ondersteuningsconstructies (support) mee te 3D printen. Omdat PVA oplosbaar is in water is het ideaal om PVA als support te verwijderen van een geprint object. HIPS is oplosbaar in limoneen. Daardoor is het verwijderen van HIPS als support ook zeer eenvoudig. PVA is niet giftig maar laat wel enige geur vrij tijdens het 3D printen. HIPS is een recyclebaar materiaal en presteert het beste in samenwerking met ABS. Dit omdat de twee gelijke eigenschappen hebben. Zowel PVA als HIPS zijn duur in de aanschaf. 

PVA en HIPS opslag / bewaren

De twee materialen absorberen vocht uit de lucht. Daarom wordt aangeraden om ze weg te houden bij vochtige bronnen vóór het 3D printen. Bewaren in een luchtdichte omgeving houdt de materialen droog en de kwaliteit hoog. 

Klik hier voor meer informatie, tips en trucs voor het 3D printen met PVA en HIPS. 

Wat is Kunsthars / Resin?

Kunsthars, ook wel resin genoemd, wordt gezien als een geavanceerd materiaal dat de hoogste kwaliteitsoutput heeft binnen 3D printen. Er zijn verschillende kunstharsen beschikbaar, zowel flexibel als hard en stijf. Het materiaal geeft een glad oppervlak aan de geprinte objecten en kan in hoog detail geprint worden. 

Kunsthars opslag / bewaren

Het wordt aangeraden kunsthars voor 3D printen op te slaan in een droge omgeving, tussen de 15°C en 30°C. 

Wat is Keramiek?

Keramiek als 3D printing materiaal is gemaakt van fijn keramiek poeder dat wordt afgedicht met een bindmiddel, zoals silica en porselein.

Eigenschappen

Keramiek is het eerste voedselveilige materiaal dat recyclebaar is én resistent is tegen hoge temperaturen (tot 500°C). Omdat dit een voedselveilig materiaal is, leent keramiek zich uitstekend voor tafelgerei (zoals, kopjes, borden, schoteltjes), figuurtjes en speelgoed. Voor de glanzende afwerking wordt het keramische object bedekt met glazuur en afgeëest bij ongeveer 1000°C om het object massief te maken. 

Contact


Shopping Cart