arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Nieuws

Review: LulzBot TAZ 6

LulzBot Taz 6 Review Nederland

by Anne-Pieter Strikwerda

November 12, 2016

Aleph Objects is het in 2011 in Colorado opgerichte moederbedrijf van LulzBot. Met alweer de zesde versie van hun desktop 3D printer boren ze een steeds groter wordende markt aan, die van de kleine bedrijven en zelfstandige professionelen.
En de LulzBot TAZ 6 verkoopt goed, want het bedrijf heeft in het tweede kwartaal van 2016 met een winst van bijna 6 miljoen een stijging van 83% ten opzichte van Q1 gerapporteerd.
Aleph Objects is tot in de kern een open source bedrijf. Ja ik weet het, dat hebben we eerder gehoord, maar met een founder / CEO die zich al 15 jaar inzet op het gebied van open source ontwikkeling verdienen ze wel wat geloofwaardigheid.

Ik ben nu een paar weken met de LulzBot TAZ 6 aan het printen en dit zijn mijn bevindingen:

LulzBot TAZ 6 Installatie

De TAZ 6 wordt niet kant en klaar geleverd. Om het pakket nog een beetje betaalbaar te kunnen verzenden en tegelijkertijd goed te beschermen, moeten er een paar elementen in elkaar gezet worden. Maak je geen zorgen, het is heel makkelijk en in 20 minuten gedaan.

Ik stond ook te kijken van alle gereedschap die bij de TAZ geleverd wordt. Een mooie uitgebreide inbusset, tangetjes en allerlei dingen die handig zijn bij het oplossen van een verstopte nozzle. Ook voor het verwijderen van prints van het bed zijn allerlei tools meegeleverd.

Modulaire Toolhead

Ik realiseerde me tijdens de installatie meteen hoe makkelijk het is om het complete toolhead te wisselen bij de TAZ 6. Je hoeft maar 1 schroef los te maken en 1 kabel verbinding te ontkoppelen en dat is het. Ja de toolhead is modulair en het is fantastisch.
De TAZ 6 die ik heb heeft een normale extruder toolhead. Maar er is ook een tool head beschikbaar die beter geschikt is voor flexibele materialen, de FlexyStruder en een dual material tool head geschikt voor prints die pva support nodig hebben of gewoon meerdere kleuren. Ik heb deze extra tool heads nog niet kunnen testen, maar dat de mogelijkheid er is om met zo weinig moeite te kunnen switchen is 1 van de top eigenschappen van deze printer. Een kleine kanttekening: je hoeft geen FlexyStruder aan te schaffen om semi-flex materialen zoals PolyFlex te printen. Dat kan gewoon met de normale tool head. De FlexyStruder heb je vooral nodig voor de moeilijk flexibele materialen zoals NinjaFlex.

Oke door naar de andere plus punten.

Volledig automatische bed leveling

Toen ik laatst bij de lancering van de Ultimaker 3 met iemand sprak die veel verstand heeft van deze machines, wist hij mij uit te leggen waarom de Ultimaker 3 nog steeds geen volledig automatische leveling heeft. De electronica die nodig is voor volledige automatische leveling is gewoonweg nog te zwaar voor het type printer. Het bed van een Ultimaker beweegt natuurlijk over de z-as, en een te zwaar bed zou ervoor zorgen dat z-as stapjes zou skippen met slechte print resultaten tot gevolg.

Hieronder vind je een filmpje van het bed leveling proces. Rond 46 seconden zie je het zelf reinigings proces in werking waarbij de nozzle wordt schoongeveegd.

Voordeel van het Prusa model Aangezien de LulzBot TAZ 6 het bed niet over de z-as, maar over de y-as beweegt, kan er wat meer gewicht aan het bed meegegeven worden zonder daarvoor kwaliteit in te hoeven leveren. En ik wil eerlijk gezegd niet meer zonder hoor, volledig automatische bed leveling is een groot voordeel van de TAZ 6.

Hardware van Lulzbot

Wanneer je als printer fabrikant voor een Prusa type kiest met een direct extruder moet je er wel voor zorgen dat de rest van je hardware goed in orde is om een goede printkwaliteit en een beetje snelheid te kunnen leveren. Je hebt een sterk frame nodig, dikke assen en lineaire lagers. Dit alles heeft de TAZ 6 dik voor elkaar. Wat ik verder een hele waardevolle toevoeging vind is de PEI print surface dat is bevestigd op het borosilicaatglazen bed. PEI (Polyetherimide) is een laagje dat ervoor zorgt dat je prints beter blijven plakken, waardoor je eigenlijk geen rafts meer nodig hebt.

Ik heb als test Pc-Max van Polymaker zonder problemen weten te printen op de Lulzbot en PC-Max staat bekend als lastig te printen. Ook semi-flex blijft prima plakken met behulp van een simpele brim.

Software voor LulzBot

Het open source karakter van de machine zorgt ervoor dat de LulzBot compatible is met zo'n beetje alle software die er toe doet. voorbeelden zijn: OctoPrint, BotQueue, Slic3r, Printrun en vele andere gratis software. De standaard slicer is hun eigen versie van Cura. Op de website kun je voor heel veel verschillende materialen een .ini profiel downloaden. Ik moet zeggen dat dit heel goed werkt.

LulzBot Taz 6 Specs Tabel

LulzBot TAZ 6 Review Nederland LulzBot TAZ 6 9.1/10 Specs

LulzBot Taz 6

De TAZ 6 is prima geschikt om grote objecten mee te printen en heeft een print area van: 280 mm x 280 mm x 250 mm (11.02 in x 11.02 in x 9.8 in). De volledig automatische bed leveling, modulaire tool head en het open source karakter zorgen voor een minimale downtime en maximaal print plezier. Door het open design is de printer ook goed te onderhouden en schoon te maken. Wanneer je filament wheel een beetje heeft lopen grinden kun je deze op simpele wijze schoon maken met het bijgeleverde ijzeren mini-tandenborsteltje

Hardware / software Open Source
Model Cartesian - Prusa
Nozzle 0.5mm
Max. Nozzle temp. 300°C (572°F)
Frame Metal
Extruder Direct
Resolution 0.050 mm to 0.5 mm
Print Area 280mm x 280mm x 250mm
Heated bed Yes
Max bed temp. 120°C (248°F)
Print surface borosilicate glass with PEI sheet
Filament 2.85mm
Top Print Speed 200 mm/sec (7.9 in/sec)
Average Print Speed 30 - 50 mm/sec (1.18 - 1.97in)
Weight 19.5 Kg (43 Lb)
Connect SD card

Eerste print resultaten

De quick print settings van Cura voor LulzBot bevatten .ini profielen voor zo'n 15 verschillende materialen. Van simpele PLA tot Nylon en Woodfill. Ik heb zowel de Benchy als de Orgami Rabbit geprint met de bijgeleverde rol Verbatim PLA op de drie quick print settings. Een testprint is niet meteen lijdend voor de kwaliteit van de 3D printer omdat de slicer ook een grote rol speelt in het uiteindelijke resultaat, maar je kunt wel bepaalde dingen afleiden zoals overhang en z-scar.

LulzBot TAZ 6 eerste print resultaat 3D Benchy

LulzBot TAZ 6 Review test print

Op de foto's hierboven heb ik ingezoomed op de high speed quick print versie van de Benchy. Hij doet er een uur over om deze te printen en je ziet dat de overhang heel goed gelukt is. Ook de tekst op de bodem is goed te lezen. Helaas is het nummerbordje niet zo goed gelukt, maar dat kun je ook niet verwachten met een quick print instelling.

Conclusie

Wanneer koop je deze printer vraag je je af? Wanneer je serieus met 3D printing aan de slag wil gaan en je downtime wil minimaliseren. Het open design maakt 'm makkelijk te onderhouden en schoon te maken en het volledige automatische bed leveling systeem scheelt je een hoop grijze haren. Deze printer heeft bij mij aan alle verwachtingen voldaan, werkelijk waar een briljante machine. LulzBot TAZ 6 voordelen

  • modular toolhead
  • auto leveling
  • self cleaning (nozzle)
  • makkelijk schoon te maken
  • Groot print volume
LulzBot TAZ 6 nadelen
  • geen extruder priming
  • filament verwisselen zou veel gemakkelijker moeten

Shopping Cart